Omgevingsvergunning aanvragen
Een vergunning die nodig is nodig is voor bouw-, verbouw-, of sloopactiviteiten waarbij mogelijk hinder ontstaat voor mens en milieu. Ga je een van deze werkzaamheden uitvoeren? Dan kan het nodig zijn dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen.
Heb ik een omgevingsvergunning nodig?
Om erachter te komen of je een omgevingsvergunning nodig hebt, doe je de check via het Omgevingsloket. Ook als je zeker weet dat je een melding of aanvraag moet indienen, wordt geadviseerd om eerst een vooroverleg aan te vragen via het Omgevingsloket. Dit doet u door een conceptverzoek in te dienen in het Omgevingsloket.
Het belang van een vooroverleg
Soms is het voldoende om te kijken naar de regels op de kaart en een vergunningscheck maar in andere gevallen heeft u misschien vragen. In het vooroverleg kijken we samen met u welke activiteiten mogelijk zijn, welke informatie nodig is om dat goed te kunnen toetsen en welke activiteiten via de vergunning eventueel nog meer aangevraagd moeten worden. Met een vooroverleg verklein je de kans dat na het indienen van een aanvraag aanvullende informatie nodig is en je aanvraag vertraging oploopt.
Hoe vraag je een vooroverleg aan?
U vraagt een vooroverleg aan via het Omgevingsloket. Hieronder staan de stappen die u daarvoor moet doorlopen.
- Ga naar omgevingswet.overheid.nl
- Log in met uw DigiD of e-herkenning of andere inlogmethode
- Ga via de tab ‘Aanvragen’ naar de knop ‘start aanvraag’
- Maak vervolgens een project aan waarvan u de benaming kunt herkennen en druk op volgende
- Teken in of benoem het adres waar het project overgaat
- Kies vervolgens de ‘activiteit(en)’ waarvoor u een vooroverleg zou willen voeren en druk op volgende
- Beantwoord vervolgens zo veel als mogelijk de vragen die bij die activiteit(en) behoren en voeg alvast zo veel als mogelijk informatie toe aan het verzoek. Hoe specifieker het verzoek, hoe specifieker u antwoord op uw verzoek zal krijgen.
- Vul vervolgens uw gegevens in en eventueel die van uw gemachtigde
- Vervolgens wordt er gevraagd voor een controle op de aangevraagde activiteiten met een overzicht bij welk bevoegd gezag u het verzoek in zult indienen. Druk vervolgens op volgende.
- U krijgt de vraag of u de aanvraag definitief of als concept wilt indienen. Voor een vooroverleg dient u hiervoor te kiezen voor een conceptverzoek. Vervolgens drukt u op volgende.
- Hierna worden er nog een aantal eindvragen gesteld over uw verzoek. Graag deze zo volledig mogelijk invullen.
- Vervolgens drukt u op de knop indienen, waardoor het vooroverleg ingediend wordt bij het bevoegd gezag.
Direct aanvragen
Weet je al zeker dat je een omgevingsvergunning nodig hebt? Dan kun je deze direct aanvragen via het Omgevingsloket.
Extra informatie
Wil je meer weten over de regels over de omgevingsvergunning? Of wil je praktische tips? Kijk voor meer informatie op de pagina Omgevingsvergunning, de website van je eigen gemeente of in het Omgevingsloket bij ‘Regels op de kaart’.
Indieningsvereisten
De indieningsvereisten uit de Omgevingsregeling en het omgevingsplan bepalen waaraan een aanvraag moet voldoen. De vergunningverlener toetst uw aanvraag aan de indieningseisen. U vindt de Omgevingsregeling op www.wetten.overheid.nl en het omgevingsplan op het Omgevingsloket. Door gebruik te maken van de vragen in het Omgevingsloket wordt u voor een groot deel door de indieningsvereisten geleid. Dat wil echter niet garanderen dat wij niet alsnog nadere informatie vragen bij de beoordeling.
Kost een vooroverleg geld?
Ja, dat kan. Wat de kosten zijn, kunt u vinden in de legesverordening van de gemeente waar uw aanvraag betrekking op heeft. Uit het vooroverleg kan ook gekeken worden of er toch sprake is van een uitgebreide procedure.
Hoe ziet een vooroverleg eruit?
Dit kan een kort overleg zijn of een uitgebreid overleg met meerdere adviseurs op bijvoorbeeld het gebied van (brand)veiligheid, geluid of waterkwaliteit.
Het proces nadat je een aanvraag hebt ingediend
Voor een reguliere aanvraag
Over het algemeen geldt dat de aanvragen behandeld worden volgens een procedure die 8 weken duurt en eenmalig met 6 weken kan worden verlengd. De aanvraag wordt gepubliceerd op officiële bekendmakingen en daarop kan de omgeving een reactie geven. Na beoordeling van de aanvraag volgt een bevestiging van de procedure en eventueel verzoek om aanvullende informatie. Wij tellen de tijd die u nodig heeft om de aanvullende informatie aan te leveren bij de behandeltijd op. De overheid publiceert het besluit op officiële bekendmakingen, waarna je bezwaar kunt indienen. In het besluit en de publicatie leggen wij uit hoe dit gaat.
Voor een uitgebreide aanvraag
Op basis van aangewezen activiteiten kan er sprake zijn van een uitgebreide voorbereidingsprocedure. Dan geldt een proceduretermijn van 26 weken met de mogelijkheid op een eenmalige verlenging van 6 weken. De aanvraag wordt gepubliceerd op officiële bekendmakingen en daarop kan de omgeving een reactie geven. Na beoordeling van de aanvraag volgt een bevestiging van de procedure en eventueel verzoek om aanvullende informatie. Daarna wordt het ontwerpbesluit gepubliceerd op officiële bekendmakingen en is er de mogelijkheid tot het indienen van zienswijze. De overheid weegt de zienswijzen mee in het besluit. De overheid publiceert het besluit op officiële bekendmakingen, waarna mensen beroep kunt instellen bij de rechtbank