Wat is het Geoportaal?
Het Geoportaal is een online platform waar je geografische informatie kunt vinden voor verschillende toepassingen in het werkgebied van de Omgevingsdienst Regio Utrecht. Denk aan bodemkaarten, luchtfoto’s, ruimtelijke analyses en meer.
Welke kaarten vind je in het Geoportaal?
Bodemkaarten
Wil je graven in je tuin of ga je een huis (ver)kopen? Dan is het handig om te weten hoe de bodem er uit ziet, en of er bijvoorbeeld een ondergrondse brandstof tank ligt.
Geluidskaarten
Wil je weten hoeveel geluidsoverlast of geluidbelasting er is op verschillende plekken in de regio Utrecht? Bekijk onze geluidskaarten op het GeoPortaal.
Luchtkwaliteitskaarten
Benieuwd naar de luchtkwaliteit op verschillende plekken in de regio Utrecht? Bekijk informatie over de concentraties stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), zeer fijn stof (PM2,5) en elementair koolstof (EC).
Archeologische waardenkaarten
Ben je van plan om te bouwen, slopen of iets anders te doen wat de bodem kan verstoren? Vaak moet je uitzoeken of er archeologische vondsten of sporen aanwezig zijn. Dat kan met behulp van onze archeologische waardenkaart.
Voor wie is het Geoportaal en waar kun je het voor gebruiken?
Geo is een afkorting voor het woord geografisch, oftewel ‘ruimtelijk’. Het is daarom een handig hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in informatie over gebieden en hoe deze gebruikt kunnen worden. Denk aan:
- Ruimtelijke planning: Als je werkt aan stadsontwikkeling, wegen of landgebruik, kan je geografische informatie analyseren. Zo kun je betere beslissingen nemen.
- Milieubeheer: Voor mensen die zich bezighouden met het milieu of natuurbescherming is het handig om informatie te vinden over ecosystemen, leefgebieden, luchtkwaliteit en waterbronnen.
- Navigatie en routeplanning: Of je nu een wandelaar, fietser of automobilist bent, het portaal biedt duidelijke kaarten en routebeschrijvingen om je weg te vinden.
- Landbouw en landgebruik: Boeren kunnen het portaal gebruiken om informatie te verkrijgen over bodem, waterbehoeften en het wisselen van gewassen.
- Crisisbeheer: In noodsituaties, zoals natuurrampen of pandemieën, kan het Geoportaal helpen bij het maken van evacuatieplannen, het vinden van hulpbronnen en het in kaart brengen van risico’s.
- Onderwijs en onderzoek: Studenten, onderzoekers en docenten kunnen het Geoportaal gebruiken om meer te leren over geografische onderwerpen, gegevens te bekijken en analyses te doen.
- Bedrijfsanalyse: Als bedrijf kun je het gebruiken om markten te begrijpen, concurrenten te analyseren en marketingstrategieën op basis van locatie te ontwikkelen.
Hoe werkt het Geoportaal?
In de handleiding van het Geoportaal kun je lezen hoe de kaarten gebruikt. Er wordt uitgelegd hoe het menu, de knoppen en filters werken, zodat je eenvoudig kunt vinden wat je zoekt. Daarnaast zijn ook instructievideo’s beschikbaar.
Je kan ook terecht bij onze pagina met veelgestelde vragen over het geoportaal.
Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het gebruik van het Geoportaal, neem contact op met de ODRU via info@odru.nl of bel 088 – 022 5000.