Groendak

Heb je een garage, uitbouw of tuinhuisje? Een groendak daarop houdt langer regenwater
vast en de ruimte eronder wordt koeler.

Groene daken dragen op veel manieren bij aan een fijnere leefomgeving. Ze nemen regenwater op, zorgen voor verkoeling, laten zonnepanelen optimaler werken en zien er ook nog eens mooi uit! Je leest hier over de voordelen van een groen dak, wat voor soorten groene daken er zijn en hoe je ermee aan de slag kunt.

Groen dak

Voordelen Groendak op een rij

  • Je dakbedekking gaat langer mee. De groene laag beschermt tegen beschadiging en UV-straling.
  • Goene daken kunnen tot wel 50% van het regenwater opvangen en vasthouden.
  • Het helpt bij het vergroten van de biodiversiteit.
  • Op zomerse dagen kan de temperatuur onder een groen dak tot 8 graden koeler zijn, als dat dak matig of slecht geïsoleerd is.
  • Zonnepanelen werken efficiënter op een groen dak. Door de lagere temperatuur op groene daken is de werking van de zonnepanelen op zomerse dagen beter.
  • Het draagt bij aan waardevermeerdering van je woning.
  • De levensduur van je dak(bedekking) verdubbelt.
  • Het werkt absorberend voor geluid


Soorten groene daken:

  • Een sedumdak is licht van gewicht en kan bijna altijd op bestaande, platte daken worden aangelegd. Het is ook vrij eenvoudig zelf aan te leggen. Sedumplanten slaan veel water op waardoor ze lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Sedumdaken moeten jaarlijks gecontroleerd worden op zaailingen van grotere planten zoals bomen. Deze moeten verwijderd worden omdat ze de waterdichte folie kunnen aantasten.
  • Het natuurdak kent een hogere en zwaardere opbouw en hoogteverschillen in beplanting. Het heeft daardoor een natuurlijkere uitstraling. De gevarieerde beplanting trekt veel insecten en vogels aan. Natuurdaken hebben vaak wel wat onderhoud nodig, zoals water geven of af en toe snoeien, bemesten en onkruid wieden. Ook zijn natuurdaken hoger in gewicht en kostbaarder in aanleg dan sedumdaken.


Aan de slag

Voordat je een groen dak aan gaat leggen moet je zeker weten dat je dak het gewicht kan dragen. Volgens de berekeningen moeten bij een overspanning van 3 meter de balken bijvoorbeeld minimaal 5,8 cm dik en 17 cm hoog zijn. Als je twijfelt aan de berekeningen of een intensiever groen dak aan gaat leggen (bijvoorbeeld een daktuin), kun je het beste een specialist laten kijken of de dakconstructie het gewicht kan dragen.

Video over zelf een groen dak aanleggen

Het Servicepunt Duurzame Daken provincie Utrecht helpt woningeigenaren, bedrijven, VVE’s, organisaties en gemeenten met het vergroenen en verduurzamen van daken.
https://www.nmu.nl/servicepunt-duurzame-daken/
Hier zie je een eenvoudig sedumdak. Er worden op het terrein nog twee voorbeeldbakken met natuurdak en sedumdak gerealiseerd.