Geluidsanering programma sanering geluid omgevingsdienst regio utrecht odru

Geluidsanering

Voor de jaren tachtig van de vorige eeuw bestonden er geen regels om geluidshinder te voorkomen of tegen te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat u als bewoner geluidsoverlast ervaart. Met geluidsanering pakken we dit probleem aan door onderzoek te doen en geluidswerende maatregelen te treffen.  

Over het programma

Bij het geluidsaneringsprogramma onderzoeken we of het geluidniveau op en in een woning te hoog is, bijvoorbeeld door het lawaai van nabijgelegen wegen. Als het geluidniveau hoger is dan de wet toestaat, treffen we kosteloos maatregelen om het geluidniveau te verminderen.  

Hoe ziet de procedure eruit?

Stap 1: Vooronderzoek

Het eerste onderzoek doen we digitaal. Met behulp van modellen wordt onderzocht of het geluidniveau op en in de woningen te hoog is. Dit doen we voor alle woningen in uw gemeente. De resultaten van dit onderzoek staan in het ontwerp-saneringsprogramma. Zodra de gemeente dit publiceert, word je geïnformeerd per brief. Op deze brief staat een QR code die verwijst naar uw saneringsprogramma.  

Het is mogelijk om te reageren op het ontwerp-saneringsprogramma. Daarna wordt het saneringsprogramma officieel vastgesteld en gekeken bij welke woningen er maatregelen nodig zijn.  

Stap 2: Aanmelding

In het saneringsprogramma staat of er voor uw woning mogelijk maatregelen nodig zijn. . Zijn er maatregelen nodig en wilt u meedoen aan het vervolgonderzoek? Dan kunt u zich aanmelden voor het saneringsprogramma via deelnameformulier dat per brief naar u wordt gestuurd.

Stap 3: Bouwtechnisch onderzoek  

Om te bepalen of er daadwerkelijk maatregelen nodig zijn voor uw woning, wordt er een onderzoek in uw woning uitgevoerd. Hiervoor huren wij een bouwkundig adviseur in. Nadat u zich heeft aangemeld, maakt de bouwkundig adviseur een afspraak met u voor een bezoek aan uw woning. 

Tijdens dit bezoek neemt de bouwkundig adviseur de eigenschappen van uw woning op, zoals de afmetingen van de ramen en deuren in de gevel, het type glas dat is toegepast en de naad- en kierdichting rondom de ramen en deuren. Ook worden de volumes van diverse ruimten opgenomen. 

Op basis van de verzamelde gegevens berekent de bouwkundig adviseur de maatregelen die nodig zijn. 

Stap 4: Subsidie aanvragen

De bouwkundig adviseur werkt de geluidwerende maatregelen daarna uit op tekening en bepaalt het aan te vragen subsidiebedrag. De geluidwerende maatregelen en het subsidiebedrag worden gecontroleerd door Bureau Sanering Verkeerslawaai (BSV) namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Deze stap duurt doorgaans 3 tot 6 maanden. Zodra deze is goedgekeurd, wordt er een aannemer geselecteerd. Dat duurt ongeveer 2 maanden. 

Stap 5: Uw deelname 

Zodra de subsidie is goedgekeurd wordt het voorstel van maatregelen aan u gestuurd en maken de bouwkundig adviseur en de aannemer een afspraak met u om de werkzaamheden door te nemen.  

Tijdens dit bezoek worden de geluidwerende maatregelen met u besproken en ingemeten. Er vindt nog geen uitvoering van de werkzaamheden plaats. De aannemer maakt hiervoor een nieuwe afspraak met u. 

Let op: Tijdens het bezoek kunt u ook aanpassingen die u naar eigen wens wilt doorvoeren gelijktijdig bespreken. Dit is wel op eigen kosten. Hiervoor kunt u een offerte bij de aannemer opvragen. Uiteraard bent u ook vrij om deze wensmaatregelen in eigen beheer uit te voeren, zolang de uitvoering ervan de werkzaamheden en de planning van de geluidisolatie niet hindert. 

Stap 6: Definitief akkoord 

Nadat de maatregelen met u zijn besproken, ontvangt u een deelnameverklaring waarop u kunt aangeven of u wilt deelnemen. In de verklaring staan de voorwaarden waaronder de geluidwerende maatregelen worden aangebracht, evenals de specifieke maatregelen die voor uw woning zijn vastgesteld. Let op: dit is niet hetzelfde als het aanmeldingsformulier uit stap 1! 

Gaat u akkoord? Dan moet u de deelnameverklaring binnen 3 weken ondertekenen en terugsturen. Als u niet wilt deelnemen, vragen wij u dit op het deelnameformulier aan te geven en het formulier aan ons terug te sturen. Zo weten wij dat u het deelnameformulier heeft ontvangen en niet wilt deelnemen. 

Wanneer u niet wilt deelnemen of niet binnen 3 weken reageert, ontvangt u schriftelijk bericht van ons dat de gemeente het besluit heeft genomen uw woning niet te saneren. U ontvangt dan een schriftelijk bericht van de gemeente. Tegen dit besluit kunt u bezwaar maken. 

Let op: Als u de deelnameverklaring ondertekent en later toch van deelname afziet, worden de gemaakte kosten op u verhaald. Dit komt doordat er al kosten zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de uren van adviseur of de materialen voor uw woning. 

Kom ik in aanmerking?

Uw woning is komt in aanmerking voor het programma als deze op een saneringslijst staat die vóór 1 januari 2009 is vastgesteld. Op deze lijsten staan woningen die door de gemeente zijn gemeld als geluidsgevoelige plekken door wegverkeerslawaai.

Hoe zijn deze woningen vastgesteld? In de jaren negentig en in 2008 zijn woningen onderzocht die op 1 maart 1986 een te hoge geluidbelasting op de gevel hadden. Deze woningen zijn daarna ingedeeld op prioriteit en op een lijst gezet. Dit heet ook wel de saneringslijst.

Staat uw woning niet op deze lijst? Dan komt uw woning niet in aanmerking voor het programma. Dit kan komen doordat uw woning na 1 maart 1986 is gebouwd of in gebruik is genomen. Of omdat de geluidbelasting niet hoger was dan wat wettelijk is toegestaan.

Wilt u meer weten over de saneringslijsten en hoe deze zijn gemaakt? Kijk dan op de website van Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Veelgestelde vragen

Algemene vragen 

Waarom zijn geluidsmaatregelen nodig? 

In het kader van de Wet geluidhinder is eind jaren tachtig besloten om bij alle woningen waarbij de geluidbelasting in 1986 hoger was dan 60 dB(A) maatregelen te treffen om de geluidbelasting in de woning te verkleinen. Dit is gedaan omdat geluidsoverlast kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zo slapen sommige mensen slecht. Ook kan het hoge bloeddruk veroorzaken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt, en kan geluid een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen. 

Let op: de Wet geluidhinder is komen te vervallen door de invoering van de Omgevingswet. Nu wordt verwezen naar artikel XII van het Aanvullingsbesluit geluid Omgevingswet. Het programma verandert hierdoor niet. 

Wat is een saneringslijst?   

De adressen van de woningen waarbij de geluidbelasting in de woning verkleind moet worden, staan op een lijst, de zogenaamde saneringslijst. Deze lijst is door de gemeente doorgegeven aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en op basis van deze lijst heeft de gemeente van IenW subsidie ontvangen voor verder onderzoek en de maatregelen. 

Wat zijn saneringswoningen?  

Dat zijn de woningen die op de saneringslijst staan.  

Wat is de geluidsnorm bij geluidsanering?  

Voor de geluidsanering zijn een aantal geluidsnormen van toepassing: 

  • Een woning wordt als saneringswoning beschouwd als de geluidbelasting door wegverkeer op 1 maart 1986 hoger was dan 60 dB(A) op de gevel. 
  • Als uit actueel onderzoek blijkt dat de geluidbelasting hoger is dan 48 dB op de gevel, is verder onderzoek naar geluidsmaatregelen nodig. 
  • Als het niet mogelijk is om de 48 dB te halen met een stiller wegdek of geluidschermen, dan geldt er een norm voor het geluidniveau binnen. Als het geluidniveau binnen boven de 43 dB zit, zijn geluidsmaatregelen aan de gevel nodig. 

Soms is de geluidsbelasting sinds 1986 al lager dan 48 dB geworden en is de sanering al opgelost. Dit kan bijvoorbeeld door de aanleg van een ringweg, waardoor het verkeer voor de deur is verminderd, of door de invoering van 30 km/uur, waardoor het geluid is afgenomen. 

Is deelname aan het programma verplicht? 

Deelname aan het saneringstraject is niet verplicht. De bewoner heeft het recht om in elke fase af te zien van sanering. Echter, in geval van weigering vervalt het recht op de subsidie voor geluidsmaatregelen. 

Hoe zit het met de ‘nieuwe’ woningen? 

Woningen die na 1986 zijn gebouwd, worden niet meegenomen in het saneringstraject. Ze zijn namelijk zo ontworpen dat de geluidsnorm niet wordt overschreden. Ook bij aanpassingen aan de wegen is rekening gehouden met de geluidbelasting bij de woningen. Daarom vallen deze woningen niet onder het saneringstraject. 

Wat is de rol van de gemeente?  

De gemeente is verplicht een saneringsprogramma op te stellen. Voor eventueel vervolgonderzoek en de geluidmaatregelen vraagt de gemeentesubsidie aan bij het rijk (Bureau Sanering Verkeerslawaai). De gemeente laat het vervolgonderzoek naar gevelisolatie uitvoeren door een adviesbureau en zorgt ervoor dat, als maatregelen noodzakelijk zijn, de benodigde geluidmaatregelen worden getroffen. Hiervoor worden aannemers ingeschakeld. Bij alle stappen verzorgt de Omgevingsdienst, namens de gemeente, de begeleiding. 

Over de procedure 

Hoe word ik  betrokken bij het programma?

Je kunt zienswijzen indienen na de publicatie van het ontwerp-saneringsprogramma. Je kunt kiezen of je geïnteresseerd bent in de maatregelen. En je kunt reageren op het voorstel van de maatregelen.  Eventuele aanpassing van maatregelen in overleg met bewoners is soms ook mogelijk.  

Ik heb gereageerd op het ontwerp-saneringsprogramma, wanneer krijg ik een reactie?

Om te constateren hoe hoog is de geluidbelasting bij uw woning is wordt een onderzoek uitgevoerd. De geluidbelasting wordt op basis van berekeningen in beeld gebracht. Resultaten worden in een ontwerp-saneringsprogramma beschreven. U wordt daarover per brief geïnformeerd. Na de publicatie van het ontwerp-saneringsprogramma kunt u zienswijzen indienen. U kunt aangeven of u geïnteresseerd bent in de maatregelen en reageren op het voorstel van de maatregelen. Eventuele aanpassingen van maatregelen, in overleg met bewoners, zijn soms ook mogelijk. 

Wat wordt er gedaan met mijn vragen of opmerkingen op het ontwerp-saneringsprogramma?

Soms leiden reacties van bewoners tot aanpassingen van het saneringsprogramma. Dit gebeurt na beantwoording van de zienswijzen. Het definitieve saneringsprogramma wordt vervolgens door de gemeente vastgesteld. 

Kan ik maatregelen weigeren?

Wij delen een voorstel voor de maatregelen die wij denken dat nodig zijn. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u de maatregelen weigeren. Het aanbod dat wij doen is echter eenmalig. Weigeren betekent dat het recht op de subsidie vervalt. 

Subsidie en kosten

Wie betaalt er voor de maatregelen? 

De kosten voor de maatregelen worden volledig betaald uit subsidie, die verleend wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Eventuele aanpassingen die door bewoners gewenst zijn maar niet noodzakelijk zijn voor de sanering, moeten door uzelf worden betaald. 

Ik heb al verbeteringen aan mijn woning gedaan: kan ik daarvoor geld terugkrijgen?

Kosten van al door de bewoners uitgevoerde maatregelen worden niet vergoed. 

Kan ik later aanspraak maken op subsidie? 

Er is geen mogelijkheid om in de toekomst nog maatregelen aan te vragen. Dit geldt ook voor eventuele nieuwe eigenaren van dergelijke woningen; zij kunnen geen aanspraak maken op de saneringssubsidie. Als u afziet van de maatregelen, vervalt ook het recht op subsidie. 

Meer informatie 

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden, neem dan contact op met de ODRU via telefoonnummer 088 – 022 50 00 (werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur). Of stuur een mail naar info@odru.nl.