Graven in de bodem in de regio Utrecht

Graven in de bodem

Ga je in de bodem graven, bijvoorbeeld om een kabel aan te leggen of een kelder te bouwen, dan kan het zijn dat je dat vooraf moet melden (meldplicht) en/of gegevens voor aan moet leveren (informatieplicht). Op deze pagina leggen we onder andere de regels voor het graven in de bodem uit, wat kleinschalig graven is en waar je een ontgraving kunt melden of gegevens aan moet leveren.

Wanneer moet ik de gemeente informeren?

Als u van plan bent in de bodem te graven geldt er in bepaalde gevallen een meldplicht en/of een informatieplicht. Een melding indienen of informatie aanleveren doet u via het landelijke Omgevingsloket. De melding of informatie komt dan automatisch bij de gemeente of bij een omgevingsdienst terecht. Voor de activiteit ‘graven in de bodem’ geldt geen vergunningplicht. Bij een ontgrondingsactiviteit, kan er wel een vergunningplicht gelden.

Welke regels gelden er voor het graven in de bodem?

Dat hangt af van:

  • Het bodemvolume van de ontgraving;
  • De (verwachte) kwaliteit van de bodem waarin gegraven word;
  • Het doel van de ontgraving.

Stappenplan: Graven

Ga je graven in de landbodem in één van de ODRU-gemeenten? Volg dan het stappenplan

Wanneer gebruik je de ontgravingskaarten?

Zie ook stap 4 van het Stappenplan: Graven. De ontgravingskaarten kun je gebruiken om de verwachte kwaliteit van de grond in te schatten en aan te tonen als je in bodem gaat graven (ontgravingskwaliteit) op een plek waar geen bodemverontreiniging bekend is en waar verdenking bestaat op bodemverontreiniging.
Er zijn ontgravingskaarten gemaakt voor de bovengrond (0 – 0,5 m -mv) en voor de ondergrond (0,5 – 2 m -mv), voor standaardstoffen en voor PFAS. Deze vind je in het Geoportaal.