vergunningverlener milieu agrarisch Leo Mintjens
Laatst gewijzigd op: 25 oktober 2024

Een inkijk in de agrarische vergunningverlening: uitdagingen en kansen

Als vergunningverlener milieu agrarisch is Leo Mintjens verantwoordelijk voor het beoordelen en verlenen van vergunningen in de agrarische sector. Hij toetst of aanvragen voldoen aan wetgeving en of de activiteiten vergunbaar zijn. Denk aan mestverwerking, geur en luchtkwaliteit. Hoe ziet dat werk er in de praktijk uit? 

Leo werkt nauw samen met agrarische ondernemers. “De meeste aanvragen die bij mij binnenkomen zijn van ondernemers die willen uitbreiden of vernieuwen. Zij dienen bij de gemeente een aanvraag in met hun plannen. Die komt dan bij mij terecht, en ik beoordeel namens de gemeente milieuthema’s als geur, fijnstof, ammoniak en geluid. Specifiek kijk ik of ze voldoen aan de wet- en regelgeving en of er relevante jurisprudentie is.” 

De agrarische sector ligt politiek gezien onder een vergrootglas, en er is vaak onduidelijkheid. Ook dat is onderdeel van Leo’s werk. “Of het nu gaat om een goed geïnformeerde adviseur of een kleinere boer, iedereen wil weten wat ze kunnen verwachten. Dat is soms een uitdagende puzzel. Wat je wel merkt is dat adviseurs van ondernemers vaak goed op de hoogte zijn en graag meedenken. Bij kleinere ondernemers is er vaak meer behoefte aan uitleg.” 

Hoe gaat Leo om met dit soms complexe en gevoelige werkveld? “Het is zeker uitdagend, maar dat hoort erbij. Iedereen beseft dat, of het nu de adviseur, de ondernemer of de inwoner is. Daarom is het belangrijk om in gesprek te blijven. Mailen, bellen en soms zelfs langsgaan om dingen toe te lichten. Maar vooral, open en eerlijk zijn over wat er wel en niet duidelijk is.”

Soms moet Leo een ondernemer vertellen dat een aanvraag te ambitieus is, bijvoorbeeld bij uitbreidingsplannen. “Dan is het een kwestie van de situatie goed onderbouwen en dit terugkoppelen aan de ondernemer. Zo heb je in ieder geval een basis waaruit de ondernemer verder kan reageren. Dan blijf je in gesprek en dat vind ik onwijs belangrijk.” 

Door de dynamiek in de sector ziet Leo ook nieuwe vormen van landbouw opkomen. “Neem bijvoorbeeld Herenboeren. Dat is een coöperatie van leden die gezamenlijk een duurzame boerderij runnen. Zij hebben vaak minder dieren en een groter stuk grond, waardoor hun impact op het milieu kleiner is. Soms zijn ze daardoor niet vergunning plichtig, wat het proces heel anders maakt.” 

Dankzij de verschillen in aanvragen en bedrijven, vindt Leo zijn werk nog steeds erg leuk. “De sector is constant in beweging. Je bent continu op zoek naar oplossingen en probeert er te zijn voor inwoners en bedrijven. Dat maakt het werk uitdagend en spannend. Wat ik ook waardeer bij de omgevingsdienst, is de begeleiding. Je hebt altijd een buddy met wie je kunt sparren als het lastig wordt. Toen ik vier jaar geleden, tijdens corona, hier begon, voelde het echt als een warm bad.” 

Ook vergunningverlener milieu agrarisch worden? Bekijk onze vacatures!