Strategisch toezicht op autowasstraten in drinkwaterbeschermingsgebieden
In drinkwaterbeschermingsgebieden bestaat altijd het risico dat er schadelijke stoffen in ons drinkwater terechtkomen. Bijvoorbeeld door autowasstraten, die vaak gebruikmaken van chemische stoffen. Een nieuw strategisch project moet toezicht op deze branche gaan versterken.
Overtreding in een klein hoekje
Lekkage van chemische stoffen, morsen van ontvettingsmiddelen, slechte filters. Het zijn allemaal manieren waarop schadelijke stoffen in het grondwater en de bodem terecht kunnen komen bij autowasstraten. Hierdoor ontstaat het risico dat er extra zuiveringsmaatregelen nodig zijn. Of in het ergste geval, dat het grondwater ongeschikt wordt voor waterwinning. Dat wil je voorkomen in een drinkwaterbeschermingsgebied.
Wat is een drinkwaterbeschermingsgebied?
Water in dit gebied wordt gebruikt om drinkwater te maken. Daarom gelden hier speciale regels en maatregelen om de kwaliteit van grond- of oppervlaktewater te beschermen. Bepaalde activiteiten zijn beperkt of verboden, zoals het gebruik van meststoffen, chemische bestrijdingsmiddelen of industriële lozingen. Zo wordt vervuiling voorkomen en blijft het water veilig om te drinken. In Nederland wijzen provincies deze gebieden aan.
Maatschappelijk belang voorop
Om het grondwater nog beter te beschermen, zijn we gestart met een branche-brede aanpak voor autowasstraten. Jess Huber, Cluster-coördinator MKB, vertelt: “Onze toezichthouders controleren al zeer zorgvuldig of autowasstraten zich aan de regels houden. Ze kijken bijvoorbeeld of er geen reinigingsmiddelen worden gebruikt die het milieu belasten. Of dat ze een vloeistofdichte vloer hebben.”
“Toch voelen we de behoefte om ons toezicht strategisch te versterken. Als omgevingsdienst willen we de gevolgen van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) op het milieu namelijk zo klein mogelijk houden”, vertelt Jess. “Een uitwerking daarvan is dit brancheplan voor autowasstraten. Het betekent dat we ons toezicht anders gaan inrichten en actiever gaan bijdragen aan meer bewustwording in de sector.”
Risico-gestuurd toezicht
Charissa Macnack, backoffice medewerker, vertelt hoe deze nieuwe vorm van toezicht werkt. “We willen voorkomen dat elke locatie afzonderlijk wordt beoordeeld, zonder overzicht. Daarom combineren we allerlei gegevens om de risico’s beter in kaart te brengen. Deze vorm geeft ons overzicht, zonder dat hiervoor elke locatie afzonderlijk beoordeeld hoeft te worden.”
Wat voor gegevens dat zijn? “Bijvoorbeeld dat we nagaan welke bedrijven een hoger risico vormen voor een milieuovertreding”, vervolgt Charissa. “Als een ondernemer al eens eerder de mist is in gegaan, dan weten we dat daar het milieurisico hoger is. Of als er meerdere klachten over een autowasstraat bij ons binnengekomen. Door dit soort signalen te combineren, kunnen we onze controles en handhavingsacties gerichter en efficiënter inzetten.”
Wil je meer lezen over onze vormen van toezicht? Bekijk dan dit artikel van collega Marjolein van de Laar, coördinator integraal toezicht en handhaving.
Bewustwording in de branche
Naast dat we ons toezicht anders inrichten, is draagvlak bij ondernemers ook een van de speerpunten. Bastiaan Gerbrands, adviseur handhaving, vertelt. “We hebben pas met de BOVAG een landelijke netwerkdag gehad om kennis te delen en elkaar te versterken” vertelt Bastiaan. “Dit soort initiatieven gaan we vaker organiseren. Doel: ondernemers bewust maken, zodat de naleving van de regels groter wordt.”
Heb jij een autowasstraat in een drinkwaterbeschermingsgebied?
Sinds de ingang van de omgevingswet op 1 januari 2024, zijn er wijzigingen in de wet en regelgeving. Daardoor kan het zijn dat je niet helemaal op de hoogte bent van wat wel en niet mag. Hieronder volgen een aantal maatregelen om de impact op het milieu te verkleinen:
- Gebruik milieuvriendelijke en/of biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen.
- Beperk het energieverbruik, bijvoorbeeld door zuinige compressoren en spuitcabines te gebruiken.
- Zorg dat het afvalwater goed afgevoerd en gezuiverd wordt.
- Gebruik een vet-olieafscheider om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het riool of bodem terecht komen.
- Zorg voor een gescheiden afvoer, zodat schoon en vuil water gescheiden worden.
- Hanteer een vloeistofdichte vloer en plaats lekbakken om te voorkomen dat er olie, brandstoffen of chemicaliën in de bodem trekken.
- Zorg voor de juiste opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Bewaar bijvoorbeeld olie, gevaarlijke chemicaliën en brandstoffen in gesloten vaten en op lekvrije opslagplaatsen.