PFAS nu ook ‘zeer zorgwekkend’: wat betekent dat voor ondernemers in ons werkgebied?
Vorige week werd bekendgemaakt dat PFAS nu officieel als ‘zeer zorgwekkend’ is bestempeld. Het AD schrijft dat dit gevolgen heeft voor bedrijven en dat ze direct actie moeten ondernemen. Hoe zit dat met bedrijven in ons werkgebied? “De toevoeging van PFAS als Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS), maakt dat wij ook hier toezicht op zullen houden.”
Omvang bepaalt de aanpak
Vergunningverlener milieu Inge Vrauwdeunt: “Grote bedrijven hebben vaak al een informatieplicht. Aan het bevoegd gezag moeten ze dan een plan van aanpak voorstellen met concrete maatregelen om onder andere ZZS te weren. Dat heet ook wel een vermijdings- en reductieprogramma (VRP). Dit soort bedrijven hebben wij ook in ons werkgebied.”
“Daarnaast heeft het gevolgen voor kleinere bedrijven. Die hebben namelijk een zorgplicht ”, legt Inge uit. “Dat is een regel uit de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Die stelt dat als je een milieubelastende activiteit uitvoert die het milieu kan schaden, je alle maatregelen moet nemen om nadelige gevolgen te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, dan moet je de nadelige gevolgen zoveel mogelijk beperken of ongedaan maken. Dat geldt dus ook voor ZZS waar nu PFAS ook onder valt.”
Vertaalslag naar ons toezicht
Toezichthouder milieu, Nico Roelofs legt uit hoe dit toezicht eruitziet: “We bekijken verpakkingen van producten en zoeken naar aanwijzingen die mogelijk duiden op ZZS. Vervolgens bestuderen we de bijbehorende veiligheidsinformatiebladen. Daar staan alle producteigenschappen en stoffen op vermeld. We kijken dan bijvoorbeeld of er H-zinnen op staan. H staat voor Hazard en is bedoeld als gevaaraanduiding.”
Treft een toezichthouder ZZS aan? Dan gaat Nico het gesprek aan met de ondernemer: “We proberen ze bewust te maken van de gevaren in deze producten en starten een traject om deze te weren. Bijvoorbeeld door alternatieven te benoemen of een onderzoeksplicht. Dan moeten ze op zoek gaan naar vervangende producten. Tot die tijd moet de emissie naar lucht of water geminimaliseerd worden. De aanwijzing van PFAS als ZZS, maakt dat wij ook hier toezicht op zullen houden.”
Meer lezen over onze controles? Ga naar: wat is een milieucontrole?