Paul Prijs energiecontrole verduurzaming toezichthouder
Laatst gewijzigd op: 12 september 2024

Energiecontroles die toezichthouder Paul uitvoert ‘gaan over meer dan alleen de winst voor de portemonnee’

Ondernemers zijn verplicht om boven een bepaald verbruik energie te besparen. Paul Prijs voert als toezichthouder energiecontroles uit en adviseert ondernemers om zo veel mogelijk energie te besparen voor een beter milieu: “Mijn doel is om bewustwording te creëren. Enerzijds om ze in te laten zien welke financiële winst er te behalen valt voor de ondernemer. Anderzijds door de maatschappelijke verantwoordelijkheid te benadrukken.” 

Energiesector blijft in beweging       

Paul is sinds 2016 toezichthouder. Zo’n vier jaar geleden is hij zich volledig gaan richten op energiecontroles: “Ik houd onwijs van vernieuwing, innovatie en vind het leuk dat het zo’n dynamisch vakgebied is. Mijn insteek van een energiecontrole is altijd om zo veel mogelijk besparingskansen te benutten. Bijvoorbeeld het niet onnodig laten aanstaan van installaties. Of het isoleren van het leidingwerk, zodat er minder warmte of kou ontsnapt uit de buizen.” 

Geïsoleerde leidingen Bron: Rockwool.

Helpen om energie te besparen   

Dit soort maatregelen zijn erkend vanuit de overheid en helpen bedrijven te voldoen aan de energiebesparingsplicht. “Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken, zijn verplicht om energie te besparen. Voor deze bedrijven hebben we een Erkende Maatregelen Lijst (EML). In deze lijst staan energiebesparende maatregelen die een ondernemer binnen 5 jaar terugverdient. Het geld dat een ondernemer investeert in energiebesparende maatregelen rendeert daardoor vaak beter dan wanneer het op de bank blijft staan.” 

Niet alleen goed voor de portemonnee  

De termijn waarbinnen een Erkende Maatregel moet zijn getroffen varieert over het algemeen van 3 tot 6 maanden. Toch kan het voorkomen dat een ondernemer langer de tijd nodig heeft. “Afhankelijk van welke maatregel een ondernemer moet treffen, kan een investering aan de hoge kant zijn. Daarom geef ik, als het nodig is, ondernemers tijd om de financiële middelen vrij te krijgen. Bijvoorbeeld als het bedrijf financieel in zwaar weer zit.” 

Ook maatschappelijke bewustwording creëren hoort bij Paul’s werk: “Zo probeer ik altijd de maatschappelijke rol in het geheel te benadrukken. Dat gaat verder dan alleen het Klimaatakkoord van Parijs benoemen. Ik heb het dan ook over de druk op het stroomnet die we willen verminderen. En in Europees verband, dat we minder afhankelijk willen zijn van energie uit het buitenland.” 

Paul Prijs in een technische ruimte.

We doen het samen 

Het komt voor dat een ondernemer niet gelijk de voordelen ziet van energiebesparende maatregelen: “Ook dan blijf ik in gesprek om het verduurzamingstraject van de ondernemer soepel te laten verlopen. Uiteindelijk blijft het nodig dat de maatregelen binnen de gestelde termijn worden doorgevoerd. Als toezichthouder heb je altijd de mogelijkheid om handhavend op te treden, maar dat probeer ik zo veel mogelijk te voorkomen.” 

Volgens Paul helpt het door je meewerkend op te stellen als toezichthouder: “Mijn doel is bereikt als de ondernemer het als een sport gaat zien om energie te besparen. Ik richt me dus niet alleen op de Erkende Maatregelen . Maar ook op duurzame gedragsverandering, zodat ze naast de wettelijke verplichting op zoek gaan naar de besparingskansen, daar probeer ik ze ook echt bij te helpen. We doen het immers samen!”