De eerste WKB-melding is een feit. Wat is er anders ten opzichte van de Wabo?
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 ingevoerd. Vooralsnog geldt dit alleen voor nieuwe bouwwerken zoals reguliere woningen en kleinere bedrijfsgebouwen. Nu de eerste Wkb-melding bij ons binnen is, kijken we wat er is veranderd voor degene die het bouwwerk laat bouwen: de initiatiefnemer. We spreken met Aranka Vloothuis, vergunningverlener bouw.
Wat maakt de WKB anders dan voorheen?
“Eerst had je de Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Daarmee konden initiatiefnemers een vergunning zelf indienen bij de gemeente als ze voldoende expertise hadden. Als de initiatiefnemer dat niet had, kon die een gemachtigde inschakelen die de aanvraag volledig kon indienen. Bijvoorbeeld een architect of een bouwkundig tekenaar. Met de WKB is er nu een extra partij toegevoegd in het proces: een onafhankelijk kwaliteitsborger die wordt ingehuurd door de initiatiefnemer.”
“De kwaliteitsborger controleert vóór en tijdens de bouw of het bouwwerk aan alle technische eisen voldoet. Voorheen deden onze vergunningverleners en toezichthouders dit namens de gemeenten. Verwacht wordt dat er hierdoor er minder gebreken zijn of bouwfouten worden gemaakt. Denk aan constructiefouten en onvoldoende isolatie. De verandering heeft dus als doel om te zorgen voor meer zekerheid over de bouwkwaliteit.”
Dat vraagt om een andere rol van de initiatiefnemer. Hoe zit dat?
“In plaats van de gemeente, is het nu aan de initiatiefnemer om te verklaren of het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische eisen. In deze verklaring zit onder andere het controle rapport van de kwaliteitsborger. Daarmee verschuift de actieve rol van controleren naar een faciliterende rol bij de omgevingsdiensten en gemeenten.”
Verandert er voor de initiatiefnemer iets in het proces van de vergunningaanvraag?
“Ja, voor de bouwactiviteit heeft de initiatiefnemer nu contact met de kwaliteitsborger. Dit geldt voor het technische gedeelte van een bouwwerk. Daarnaast heeft de initiatiefnemer vaak nog een vergunning nodig voor het ruimtelijk deel. De procedure van de vergunningaanvraag verloopt hetzelfde als voorheen.”
De knip: scheiden van technisch en ruimtelijk bouwen
Lees hier meer over de knip: scheiden van technisch en ruimtelijk bouwen.
Wat betekent het als we zeggen dat ‘de eerste WKB-melding binnen is bij de omgevingsdienst’?
“Dit betekent dat een initiatiefnemer voor het eerst een bouwproject heeft aangemeld volgens de nieuwe regels van de Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). De grootste verandering zit hem in de daadwerkelijke toetsing. Namens de gemeente voeren wij deze pas uit als de bouw is afgerond. De controle van de bouwkwaliteit gebeurt achteraf en niet meer vooraf. Wanneer de toetsing is goedgekeurd door ons kan het bouwwerk pas in gebruik worden genomen.”
Meer weten over de Wkb? Ga naar de website van Rijksoverheid.