goud zilver of bronze medaille voor duurzame woningbouw
Laatst gewijzigd op: 17 januari 2025

Medaille voor duurzame woning? Het bestaat! 

Tot 2040 moeten er 170.000 woningen worden gebouwd in de provincie Utrecht. Hoe zorg je dat duurzame woningbouw hier een rol in krijgt? Een duurzaamheidsmedaille voor gemeenten en projectontwikkelaars moet hier bij gaan helpen.  

Brons, zilver of goud

Het idee is eenvoudig: voldoe je aan specifieke duurzaamheidsambities voor woningbouw? Dan maak je kans op een bronzen, zilveren of gouden ‘medaille’. Brons betekent dat je iets verder gaat dan de huidige wetgeving, zilver ligt daarboven, en goud staat voor koplopers ambities. Deze ambities zijn vastgelegd in het convenant toekomstbestendige woningbouw, een overeenkomst tussen gemeenten en projectontwikkelaars in de provincie Utrecht. Het convenant is geen wettelijke eis, maar een middel om draagvlak voor duurzame woningbouw te stimuleren. 

Wij onderzochten hoe het convenant toegepast kan worden op initiatieven van projectontwikkelaars. Arnoud Bon, programmamanager regionale duurzaamheidsprojecten bij de omgevingsdienst regio Utrecht helpt gemeenten in ons werkgebied om hier mee aan de slag te gaan. “Bijna alle gemeenten in ons werkgebied hebben het convenant ondertekend,” vertelt Arnoud. “Dit betekent dat ze zich hebben gecommitteerd aan de doelen in het convenant. Dat betekent dat ze ernaar streven om minimaal een brons ambitieniveau te halen. Het idee is dat een specialist duurzaamheid van de gemeente aansluit bij gesprekken tussen projectontwikkelaars en gemeenten om hen bewust te maken van de duurzaamheidsdoelen.” 

Project De Meijert, een nieuwbouwproject in gemeente de Ronde Venen met een zilveren medaille voor duurzame woningbouw
Project De Meijert, een nieuwbouwproject in gemeente de Ronde Venen met een zilveren medaille voor duurzame woningbouw

Hoe verdien je een medaille voor duurzame woningbouw?  

De Meijert, een nieuwbouwproject met 90 sociale huurwoningen in De Ronde Venen, behaalde een zilveren medaille. Jagua Lamfers, adviseur duurzaamheid, legt uit: “Ik test bijvoorbeeld of materialen duurzaam en herbruikbaar zijn na sloop. Daarnaast kijk ik hoe energiezuinig een gebouw is, wat ook in het convenant is opgenomen.” 

De energiezuinigheid van een gebouw wordt gemeten met Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG), bestaande uit drie eisen. “Eerst kijk ik naar de maximale energie die nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, isolatie, warm water en koken. Dit is BENG-1. Daarbij kijk ik apart naar hoeveel fossiele energie er wordt verbruikt, ofwel BENG-2. Isoleert de woning goed en is het fossielverbruik laag? Dan krijgt de woning hiervoor een hogere score,” zegt Jagua.

“Daarna kijk ik naar hoeveel energie het gebouw zelf kan opwekken, zoals met zonnepanelen. Dit is BENG-3. Het verschil tussen de de energie die het gebouw opwerkt, bepaalt hoeveel extra energie van andere bronnen nodig is. Hoe lager deze waarde, hoe beter de score.” 

van links naar rechts Arnoud Bon (programmamanager regionale duurzaamheidsprojecten), Jagua Lamfers (adviseur duurzame woningbouw), Billy Chan (projectontwikkelaar bij De Vries en Verburg) over duurzame woningbouw.

Hoe werkt deze duurzame woningbouw in de praktijk? 

Billy Chan, projectontwikkelaar bij De Vries en Verburg, vertelt wat zij hebben gedaan om een zilveren medaille te behalen. “We hebben gekozen voor triple glas in plaats van dubbel glas om warmteverlies te minimaliseren. Ook laten wij water-waterwarmtepomp in combinatie met bodembronnen installeren voor een hoger rendement. Daarnaast hebben alle woningen vloerverwarming, wat energie bespaart door een constante temperatuur. Uiteraard worden zonnepanelen toegepast om elektriciteit op te wekken.” 

Billy Chan: “Dit totaalconcept zorgt voor een zeer energiezuinige woning.”