Vleermuiszen beschermd, vliegt in de nacht
Laatst gewijzigd op: 05 februari 2025

De intrigerende wereld van vleermuizen in onze regio

Ronald Jansen, ecoloog bij de omgevingsdienst regio Utrecht, neemt ons mee in de verborgen en fascinerende wereld van vleermuizen. Deze mysterieuze nachtdieren spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en hebben verrassend veel verschillende verblijfplaatsen nodig gedurende het jaar. 

Waarom vleermuizen beschermd moeten worden

“Vleermuizen zijn onmisbaar,” begint Ronald. “Ze zijn natuurlijke insectenbestrijders en dragen bij aan de bestuiving van planten.” Toch zijn hun leefgebieden vaak kwetsbaar. “Tijdens bouw- en renovatieprojecten moeten hun verblijfplaatsen daarom beschermd worden. Zonder hen zouden we overspoeld worden door insecten. Daarom moeten vleermuizen beschermd worden,” 

Een leven vol verblijfplaatsen

Vleermuizen leiden een fascinerend leven dat nauw verweven is met de seizoenen. “In de winter houden ze zich schuil in grotten, oude forten en ijskelders,” vertelt Ronald. Deze plekken bieden precies de juiste omstandigheden voor hun winterslaap. 

“In het voorjaar zoeken de vrouwtjes kraamverblijfplaatsen op om hun jongen te krijgen,” vervolgt hij. “Dat kan in spouwmuren, onder dakpannen of op zolders zijn.” Nadat de jongen zijn grootgebracht, verhuizen de vleermuizen naar zomerverblijven. En dan, in de nazomer, begint de romantiek: “De mannetjes lokken de vrouwtjes naar paarverblijfplaatsen om te paren. De jongen worden pas het volgende voorjaar geboren.” 

Vleermuizen in de stad

Ook in de stad weten vleermuizen zich aan te passen. “Ze nestelen zich in spouwmuren, achter betimmeringen en zelfs in flatgebouwen,” zegt Ronald. “Met een kleine opening van slechts een paar centimeter kunnen ze hun weg naar binnen vinden.” Deze flexibiliteit maakt ze tot ware overlevers in een steeds veranderende wereld.

Ecoloog Ronald Jansen, houdt vleermuizen beschermd met zijn adviezen!

Met zijn passie en kennis zet Ronald zich in om deze fascinerende dieren de bescherming te bieden die ze verdienen. “We kunnen niet zonder ze,” besluit hij. “Ze zijn onmisbaar voor een gezond ecosysteem.”

Meer weten over wat jij kunt doen om vleermuizen beschermd te houden? Bekijk de informatie over natuurvriendelijk isoleren.