Collega verruilt dag op kantoor voor een stage bij geluidsspecialist in het veld
Menno Pijpers is sinds kort clustercoördinator geluid bij de omgevingsdienst. Om meer van geluidsmetingen bij festivals te weten te komen, ging hij deze zomer langs bij geluidsspecialist Robert van der Sluiszen. Op een zaterdag voert hij metingen uit bij Soenda in De Bilt. Dat is één van de grootste festivals in de provincie Utrecht. Menno neemt ons mee op pad!
Overleg met verschillende partijen
Menno: Toen ik aankwam op het festivalterrein, kwam Robert nét uit een overleg. Ik schud hem de hand en vraag hem wat hij zoal heeft besproken.
Robert: “Dit is het algemene overleg met alle betrokken partijen,” vertelt Robert opgewekt. “Denk aan de organisatoren en hulpdiensten zoals de Politie, de Veiligheidsregio Utrecht en de beveiliging. Daarnaast is de gemeente aanwezig. Niet alleen De Bilt, maar ook gemeente Utrecht. Als geluidsspecialist geef ik in dit overleg aan hoe het ervoor staat met het handhaven van de geluidsnormen en of er klachten zijn binnengekomen.”
Binnen de norm blijven
Robert neemt me mee op de fiets rond het festivalterrein. We voeren geluidsmeting uit bij vaste meetpunten.
Robert: “Deze meetpunten staan vermeldt op de vergunning”, vertelt Robert terwijl hij wijst naar een kaart van het festival waarop alle meetpunten van die dag staan genoteerd. “Met mijn geluidsmeter doe ik controlemetingen en lees ik de geluidswaarden af. Daarmee kan ik zien of de geluidsniveaus onder de norm blijven.”
“Namens de organisatie is er ook een meetbureau aanwezig dat in de omgeving met specialistische apparatuur metingen uitvoert. Ik combineer hun gegevens met mijn eigen metingen. Als ik een overschrijding van de normen constateer, dan neem ik direct contact op met het meetbureau. Vervolgens zorgen zij ervoor dat het niveau wordt teruggedraaid. Dit doen zij door contact op te nemen met de geluidtechnicus van het podium.”
Menno: Robert is erg positief over deze samenwerking. Hij vertelt me dat er snel wordt geschakeld met de organisatie om binnen de geluidsnormen te blijven.
Invloed van de wind op geluidsniveau
Menno: Een groot voordeel van werken op een festival lijkt me dat je tijdens het werk kunt genieten van de fijne energie en de muziek. Het liefst blijf ik even hangen voor de muziek, maar dat gaat niet. We moeten door! Geluid is namelijk een dynamische factor en de niveaus kunnen gedurende de dag nogal variëren.
Robert: “Dat komt onder andere door veranderingen in windrichting, luchttemperatuur, drukte op het terrein en de combinatie van muziek op verschillende podia” vertelt Robert. “Dat betekent dat we meerdere keren per dag moeten controleren of de geluidsniveaus binnen de normen blijven.”
Omgaan met klachten
Menno: Als cluster coördinator weet ik maar al te goed: het doel van geluidsmetingen bij festivals is om geluidshinder voor omwonenden te voorkomen. Toch kun je klachten niet volledig uitsluiten. Ik vraag Robert wat hij doet als er meldingen van geluidshinder binnenkomen.
Robert: “Dat verschilt. Met sommige inwoners die dicht bij het terrein wonen, heeft de organisatie direct contact. Deze inwoners hebben een brief ontvangen met een openbaar nummer dat ze kunnen bellen. Soms komen klachten binnen bij de gemeente of bij ons via de website. We hebben zelfs een stand-by dienst die altijd bereikbaar is om klachten te ontvangen. Als ik op dat moment aan het meten ben, nemen ze direct contact met mij en kijken we wat er nodig is.”
“Overigens houden ze zich bij Soenda over het algemeen goed aan de geluidsnormen. Het kan zijn dat er klachten binnenkomen. Dat is vooral het geval als de wind draait en vanuit het noorden komt. Het geluid gaat dan richting dichtbevolkte wijken in de stad Utrecht. Dan wordt de kans op klachten over geluidsoverlast groter.”
Menno: Hoe graag ik het ook zou willen, ik kan helaas niet de hele dag bij Robert blijven. Ik neem afscheid, waarna hij snel verder fietst naar het volgende meetpunt. Hij staat ingeroosterd tot laat op de avond.