klimaattuin bij het NME-centrum De Woudreus in Wilnis
Laatst gewijzigd op: 30 september 2024

Officiële opening Klimaattuin bij NME-Centrum De Woudreus in Wilnis

Op 26 september 2024 is de Klimaattuin bij NME-Centrum De Woudreus  in Wilnis officieel geopend. Deze voorbeeldtuin is een belangrijke stap in het stimuleren van de inwoners, scholen en organisaties van De Ronde Venen om in hun tuin en omgeving aan de slag te gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals langere periodes van droogte, hevige regenval en hittegolven.

Een Groene Oase

De Klimaattuin is op de eerste plaats een mooi aangelegde groene tuin met veel inheemse planten bomen en struiken. Hierdoor is het een tuin vol leven: bijen, vlinders , vogels en andere dieren voelen zich er thuis. Er zijn veel voorbeelden van wateropvang en infiltratie te zien zoals regentonnen, een regenwaterschutting, infiltratiekratten, groene daken, een wadi, waterdoorlaatbare tegels en allerlei soorten halfverharding. Ook kunnen bezoekers maatregelen bekijken die je kunt nemen tegen hittestress als een pergola, schaduwdoek en parasolboom. Informatiebordjes met een QR-code verwijzen naar praktische informatie over de maatregelen. 
De totstandkoming van de Klimaattuin is geïnspireerd op het succes van het Klimaatpaviljoen bij De Boswerf in Zeist. Dit paviljoen heeft aangetoond dat er behoefte bestaat aan praktische voorbeelden en adviezen om tuinen duurzamer en weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden.

Samenwerking voor duurzame groei

Marlou Bours, Adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie  van De Woudreus, heeft de afgelopen maanden intensief samengewerkt met diverse partners om de voorbeeldtuin mogelijk te maken. In samenwerking met de Gemeente De Ronde Venen de provincie Utrecht,  het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het lokale bedrijfsleven, serviceclubs en De Energieke Rondeveners is het project gefinancierd en gerealiseerd. Door deze samenwerking is de Klimaattuin niet alleen een bron van inspiratie voor de lokale gemeenschap, maar ook een tastbaar voorbeeld van succesvolle regionale samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie.

Van links naar rechts: Marga van den Hurk, Maarten van der Greft, Stef Meijs en Marlou Bours

Expertise in actie

Tijdens de opening sprak Stef Meijs, Programmamanager Klimaatadaptatie van de provincie Utrecht, vol lof over het initiatief: “Eigenlijk zouden alle gemeenten in Utrecht zo’n klimaatbestendige voorbeeldtuin moeten hebben.” Hij benadrukte dat deze voorbeeldtuinen nodig zijn voor het verhogen van het bewustzijn en het stimuleren van actie om Nederland weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

Een oproep tot bewustwording

Marga van den Hurk, gebiedsregisseur Klimaatadaptatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaf aan dat deze locatie een belangrijke plek is voor het Waterschap. “We merken allemaal dat de weersinvloeden extremer worden en we ons daarop moeten aanpassen. Het is fijn om met andere overheden zoals de provincie en de gemeente samen te werken aan dit soort mooie, lokale projecten en te laten zien dat we met deze prachtige voorbeeldtuin samen inspiratie op kunnen doen en het klimaatadaptief handelen vergroten”.

Maarten van der Greft, wethouder sociaal domein, inwonersparticipatie en openbare ruimte  van gemeente De Ronde Venen gaf aan dat de sleutel tot het succes van deze voorbeeldtuin mede ontstaan is door de fijne samenwerking tussen alle partijen. En benadrukte: “We hebben iedereen nodig om bewoners bewust te maken van het belang van klimaatbesteding handelen. Dus nodig zo veel mogelijk mensen uit om de tuin te bezichtigen en inspiratie op te doen”.

Ondersteuning voor inwoners

Met de opening van deze tuin hoopt NME-Centrum De Woudreus dat steeds meer inwoners van De Ronde Venen in actie komen om hun tuinen en woonomgeving klimaatbestendig te maken. De voorbeeldtuin is het hele jaar door te bezoeken. Samen met de Energieke Ronde Veners is er bij De Woudreus een Groenblauw loket opgericht waar inwoners twee dagdelen in de week maar ook telefonisch en per mail advies kunnen krijgen van tuincoaches over het vergroenen en klimaatadaptief inrichten van hun tuin.  


Kom naar de Klimaattuin bij NME-Centrum De Woudreus op de Pieter Joostenlaan 28A in Wilnis.
Plan je bezoek en bekijk hier de openingstijden.